پروژه های خطوط لبنیات
اهمیت راه اندازی خط تولید لبنیات از آنجایی که لبنیات از دیرباز یکی از محصولات غذایی پر مصرف سفره ایرانیان بوده است، بر کسی پوشیده نیست. هرچه با کیفیت بهتری تولید شود، این محصولات مشتری بیشتری جذب خواهد کرد. اگر این محصولات با کیفیت کمی تولید شوند به طور قطع مشتریان خود را از دست خواهد داد! به دلیل اینکه فضای بازار بسیار رقابتی است اگر خطای کوچکی رخ دهد. امکان وارد شدن خسارات سنگین وجود خواهد داشت و برای اینکه یک محصول عالی دست مشتری برسد می بایست یکی از عوامل مهم را رعایت کرد که آن هم خطوط تولید استاندارد محصول است.
گروه سپیانی با سابقهای درخشان در راه اندازی خط تولید، طراحی خط تولید، مشاوره راه اندازی خط تولید، راه اندازی خطوط تولید لبنیات و... همراهی مناسب در راه اندازی خط تولید لبنیات خواهد بود.
جزئیات پروژه
نکات مهم در راه اندازی خط تولید لبنیات
هر محصول برای تولید احتیاج به یک پروسه با دماها و فشارهای مناسب و انتقال استاندارد دارد تا محصول نسبت به شکل ظاهری خوب و حتی طعم مناسب و خوشمزه ای داشته باشد. برای مثال به منظور پاستور کردن شیر، نسبت به نوع پاستور باید دمای مناسب و دقیق تا پایان تولید داشته باشد.
یا اینکه زمان نسبت نوع تولید تنظیم گردد تا محصولی هرچه با کیفیت تولید شود. در جریان تولید محصول، انتقال به گرم خانه و سرد خانه، دمای آنها و موارد بسیاری است که به صورت ریزبینانه ای باید به آنها پرداخته شود. در نتیجه میبایست برای هر محصول پاستور مخصوص آن را استفاده کرد. مسیرهای ورودی و خروجی را نسبت به محصول مورد نظر تنظیم و یا ایجاد کرد.
حتما بخوانید :
تعمیر و نگهداری خطوط تولید لبنیات
اهمیت اجزا تشکیل دهنده در راه اندازی خط تولید لبنیات
به منظور راه اندازی خطوط تولید، عواملی نظیر انتخاب پمپ ها، انتخاب مبدل های حرارتی انتخاب نوع ولو، انتخاب نوع بریز، انتخاب نوع مخزن و بسیاری از موارد دیگر بسیار مهم و حائز اهمیت است و باید در این موارد دقت نظر بیشتری داشته باشید. پمپ ها در تولید لبنیات نقش بسیار مهمی ایفا می کنند و باید به این نکته که چه پمپی را برای چه کاربردی انتخاب کنیم توجه بیشتری کرد. مثلا پمپهای مواد غلیظ متمایز است و گزینش این سری پمپ ها بدون بوجود آوردی تغییری در ساختار محصول غلیظ آن را به مکان تعیین شده منتقل خواهد کرد.
پلیت ها و یا مبدل های حرارتی هم یکی دیگر از موارد بسیار حائز اهمیت هستند که انتخاب نوع پلیت یا مبدل حرارتی به کم شدن مصرف انرژی و سرعت کار و خروجی محصول با کیفیت ارتباط مستقیم دارد و همچنین انتخاب نوع مخزن دو یا سه جداره بودن در انجام پروسه های گوناگون و یا گزینش ابزار دقیق های متفاوت برای کارهای گوناگون، این موارد همه قسمتی از مهندسی تولید خطوط تولید لبنیات است.
شاید شما به یک مشکل عادت کرده باشید و دیگر آن را مشکل به حساب نیاورید. و با دریافت مشاورۀ حضوری قادر خواهید بود مشکل را شناسایی کرده. همچنین در جهت بهبود کار و کاهش مصرف انرژی قدمی برداشته شود. گروه صنعتی سپیانی با بیش از دو دهه تجربه در زمینه پیاده سازی و مشاوره در زمینه خطوط تولید کارخانهها علیالخصوص خط تولید لبنیات کارخانه های لبنی، توانسته پروژه های متعددی را در این زمینه به یاری خداوند با موفقیت به سرانجام برساند.
راه اندازی خط تولید فرآورده های لبنی
شير
شیر، عبارتست از مجموع تولیدات شیردوشی کامل و پیوسته یک حیوان ماده شیرده سالم و بدون خستگی که به درستی تغذیه شده باشد. شیر میبایست با در نظر گرفتن مبانی بهداشتی جمع آوری شده و آغوز نداشته باشد. در محصولات صنعت لبنیات مقصود از شیر شیری است که بعد از پاستوریزه و هموژنیزه شدن با میزانهای گوناگون از چربی در اختیار مصرف کنندگان قرار خواهد گرفت.
ماست
ماست یکی نوع لبنیات است که از تخمیر شیر بوسیله یک نوع باکتری تهیه می گردد. از انواع میتوان ماست تهیه کرد. اما ماستهای امروزی بیشتر از شیر گاو تهیه میگردد. ماست از تخمیر قند شیر به نام لاکتوز بدست میآید.
خامه
خامه یکی نوع لبنیات است. قبل از عمل هموژنیزه، لایهی چربی روی سطح شیر خام که سرشیر نیز نامیده میشود را برمی دارند. این چربی را خامه میگویند. در صنعت، برای شتاب بخشیدن به جمع شدن چربی شیر روی سطح آن، از دستگاه سانتریفوژ استفاده میشود. خامه با توجه به محتوای چربی، انواع گوناگونی دارد.
کره
این ماده لبنی مخلوطی از آب و پروتئین های شیر میباشد و ذرات چربی در این مایع، معلق هستند. هشتاد درصد حجم کره متشکل از ذرات چربی است.
راه اندازی خط تولید لبنیات پاستوریزه
کارخانه تولید محصولات و فراورده های لبنیاتی پاستوریزه (خط تولید لبنیات پاستوریزه) شبکه ای درای انسجام از تجمیع ماشین آلات و امکانات فنی مرتبط است که بر پایه برنامه تولید روند کنترل و دریافت شیرخام و پس از آن استانداردسازی، پروسس و بسته بندی مدلهای گوناگون محصولات را مهیا میکند. بدست آوردن مطلوب روند تولید احتیاج کارکرد صحیح امکانات پشتیبانی دارد که برای تامین شکلهای مختلف انرژی مورد مصرف در روند کار و کنترل اصطحلاک و کارامدی سیستم نقش مهم و سازنده دارد.
در نتیجه طراحی کارخانه لبینات پاستوریزه بصورت یکپارچه، قابل انطباق و توسعه پذیر با در نظر گرفتن تمام جوانب فنی در مقوله زیرساخت ها، شرط اصلی و بنیادی در بدست آوردن و حصول به اهداف بهینه طرح است. نسل جدید خط تولید لبنیات پاستوریزه به شیوهای مهندسی شده است که با حفظ همه معیار ها و استانداردهای فنی، بهداشتی و ایمنی، کارآمدی و کارائی مورد نظر را داشته و کیفیت محصول نهایی را تضمین خواهد کرد.
از جمله نتایح مهندسی جدید بالا رفتن سطح اتوماسیون، کنترل و بهتر شدن فرایند سیستماتیک میباشد که در نتیجه کم شدن خطای اپراتوری،کم شدن منابع و مصارف انرژی، شتاب روند تولید و دیگر پارامترهای موثر در استفاده و کارائی کارخانه را مهیا نموده است.
اسامی ماشین آلات خط تولید لبنیات
- یونیت کامل دریافت شیر
- فیلتر مکانیکی دوبل
- پلیت کولر
- کلاریفایر
- تانک ذخیره شیر خام (ایزوله)
- پاستوریزاتور
- هموژنایزر
- باکتریفیوژ
- سپراتور (خامه گیر)
- تری بلندر
- دی اریاتور (بوگیر)
- تانک پروسس (سه جداره)
- تانک MIX (دوجداره و تک جداره)
- بالک استارتر
- پلیت هیتر (هیتکس چنجر)
- پرکن خطی و روتاری
- یونیت CIP (دستی، اتوماتیک، PLC)
- دستگاه سبد شور
- دستگاه آیس بانک
- لوله کشی و اجرای پایپینگ
- پمپ سانتریفیوژ محصول
- پمپ سانتریفیوژCIP
- ترمینال خطی و خورشیدی
- لوبه پمپ (به منظور محصولات غلیظ)
حتما بخوانید:
تفاوت پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون چیست؟
یونیت کامل دریافت شیر
اولین کاری که در دریافت شیر انجام میگیرد، مشخص کردن مقدار شیر است. میزان شیر ورودی با سیستم وزنی و یا حجمی اندازه گیری خواهد شد. تانکرها بعد از ورود به کارخانه مستقیم به سکوی دریافت راهنمایی خواهند شد. این سکو بیشتر به میزان کافی برای جا دادن چند تانکر گنجایش دارد. در آنجا شیر بر اساس وزن یا حجم اندازه گیری خواهد شد.
فیلتر مکانیکی دوبل
یکی از قسمتهای مهم صنعت غذایی که فیلتراسیون در آن بسیار حائز اهمیت است کارخانجات تولید لبنیات میباشند. فیلتراسیون در قسمت تولید و در کیفیت هوای بهداشتی کارخانه نیز بسیار حائز اهمیت هستند.
پلیت کولر
تبدیل کننده حرارتی صفحه ایی یا پلیت کولر من جمله تجهیزات مورد استفاده در صنعت است که برای مبادله حرارت به منظور سرمایش یا گرمایش مورد استفاده قرار میگیرد. تبدیل کننده حرارتی صفحه ایی شامل چندین صفحه فلزی نازک موج دار است که در کنار یکدیگر قرار میگیرند. چیدمان این صفحات به شیوه ایی است که سیال موردنظر از میان این صفحات به شکل یک در میان عبور خواهد کرد.
کلاریفایر
این دستگاه، به منظور جداسازی آلودگیها و مواد خارجی در شیر گرم یا سرد (به روش نیروی گریز از مرکز) دارای کارایی هست.
تانک ذخیره شیر خام
در صنعت لبنیاتی از مخازن اندوخته برای اهداف گوناگونی استفاده می گردد. محدوده اندازه آنها از 100 لیتر برای اندوخته کوچک تا 150000 لیتر و بیشتر برای اندوخته ذخیره استیل در واحد دریافت کننده شیر متغییر خواهد بود.
پاستوریزاسیون
یکی از مهمترین قسمتها در کارخانهها و نیز در فرایند راه اندازی خط تولید لبنیات، سیستم پاستوریزاسیون میباشد. چرا که هر چه این بخش دقیق تر و با کیفیت تر گزینش شود نتیجه نیز درخشان تر خواهد بود. در بسیاری از موارد کارفرمایان فکر می کنند که هزینه پایینتر در این زمینه برای آنها منفعت خواهد داشت. در صورتی که این سیستم اگر در زمان انجام کار به دلیل کیفیت پایین نمونههای بکار رفته در آن نظیر پلیت ها، بریزر ها، الکتروموتور ها و سنسور های دما و... دچار کوچک ترین مشکلی شود قادر خواهد بود سبب خراب شدن حجم بالایی از مواد اولیه و به هدر رفت چندین تن موارد اولیه مانند شیر شود!
مطالب مرتبط:
انواع سنسور های دما (ترموکوپل، ترمیستور و RTD)
پاستوریزاسیون بوسیله چه دستگاه هایی انجام می گیرد؟
دستگاه پاستوریزاتور
از جمله مهم ترین دستگاه ها برای از بین بردن میکروب های شیر، پاستوریزاتور ها هستند. این دستگاه ها دارنده مخازن مقاوم و استیل میباشد که ویژگی ضد زنگ دارند. استیلی که در تهیه و ساخت پاستوریزاتورها استفاده میشود جزء آلیاژهای مقاومی هستند که منطبق با اصول استانداردها ساخته شده و از نظر بهداشتی در اکثر صنایع غذایی کاربرد دارد و شستشوی آن ساده است. پاستوریزاتور ها به همزن و الکتروموتور مجهز هستند که در بالای مخزن قرار دارند.
الکتروموتور کاربردی در این دستگاه ها وظیفه فراهم کردن نیروی حرکتی مورد نیاز به منظور چرخش همزن را عهدهدار است. این پاستوریزاتورها که به پاستوریزاتورهای مخزن پلیتی نیز شهرت دارند. مجهز به صفحه پلیت هستند که آبگرم تولیدی بوسیله پکیج زمینی، در طول مراحلی به داخل آن انتقال مییابد و دیواره صفحه پلیت گرم میگردد. بدین ترتیب هنگامیکه شیر بوسیله پمپ از مخزن مکیده میشود و به سمت صفحه پلیت منتقل میشود.
هموژنایزر
هموژنایزر یا Homogenizer یکی از تجهیزات آزمایشگاهی میباشد که برای همگن سازی (Homogenization) و خرد کردن بازه گسترده ای از مواد مایع و جامد مورد استفاده قرار میگیرد.
باکتریفیوژ
باکتریفیوژ با از بین بردن باکتری ها، موجب استریل شدن شیر میشود. از این دستگاه در خط uht شیر (برای شیر با ماندگاری بالا) و UF پنیر و خط تتراپک استفاده میگردد.
حتما بخوانید:
کولینگ تاور یا برج خنک کننده چیست؟
سپراتور (خامه گیر)
خامه گیر یا سپراتور یکی از تجهیزات خط تولید لبنیات است که در آن شیر تازه یا پخته شده به دو قسمت مایع و جامد جدا میشود. جهت کسب اطلاعات بیشتر درمورد سپراتور میتوانید به مقاله ای که در ادامه آمده است مراجعه بفرمایید.
مطلب مرتبط: سپراتور (separator) چیست؟
تری بلندر
مخلوط کردن یکدست و کامل مواد پودری (شیر خشک، استابلایزر، شکر و یا دیگر ترکیبات) با مایعات در کوتاهترین زمان وبدون اتلاف.
دی اریاتور (بوگیر)
برای حذف بوی بد و نامطبوع شیر و همینطور با هدف افزایش عمر شیر از دی اریاتور استفاده میشود.
تانک پروسس (سه جداره)
در صنایع به منظور نگهداری مواد اولیه و محصولات تولیدی به مخازن استیل و… مورد نیاز است. یکی از کاربردی ترین نوع مخازن، مخزن استیل میباشد. زیرا گستره ی وسیعی از مواد را پوشش می دهد و امکان کارایی در شرایط مختلف را دارد. مخازن استیل از مخازن فلزی مقاوم در برابر زنگ زدگی و خوردگی میباشند که برای ساخت بدنه آن از جنس ورق استیل استفاده میگردد.
تانک MIX (دوجداره و تک جداره)
طرحریزی و ساخت مخازن ذخیره استیل دوجداره و تکجداره بر پایه معیارهای بهداشتی و استحکام کافی انجام میشود. و دارای سیستم کنترل حرارتی، لول کنترل ها و دیگر سیستم اندازه گیری می باشد.
بالک استارتر
استارتر کالچر یک نوع باکتری است که به شکل آگاهانه به شیر اضافه میشود تا تاثیرات مثبتی در آن ایجاد کند. از آنجاییکه عملیات تخمیر را شروع می کنند به آنها استارتر میگویند.
پلیت هیتر (هیتکس چنجر)
پلیت هیتر به وسیله ای گفته میشود که در آن نقل و انتقال حرارت میان دو جریان انجام میشود و در فارسی به مبدل حرارتی ترجمه شده است اما این ترجمه اشتباه است و بهتر است از واژه ای نظیر واسط حرارتی استفاده گردد. قدر مسلم واضح است که heat exchanger هیچ حرارتی را تبدیل به چیز دیگری نمی کند (مثل موتورها).
سخن آخر
گروه صنعتی سپیانی با داشتن تجربه ای درخشان در زمینه راه اندازی و نصب خطوط تولید لبنیات نظیر دستگاه پاستور در کاخانجاتی مانند لبنیات بهاران شهرکرد، کارخانه لبنیات تندیس و کارخانه لبنیات پاژن قادر خواهد بود بهترین مشاور شما در زمینه نصب و راه اندازی و یا حتی تعمیر و نگهداری سیستم پاستور باشد. یادآور میشویم که کلیه پروژه های خطوط تولید لبنیات انجام گرفته دارای خدمات پشتیبانی 24 ساعته هستند. به منظور دریافت مشاوره رایگان اقدام به تکمیل فرم درخواست مشاوره نمایید تا مهندسین ما در کوتاه ترین زمان ممکن با شما تماس بگیرند. شما قادر خواهید بود با تکمیل کردن فرم درخواست مشاوره رایگان با خدمات مجموعه صنعتی سپیانی آشنا شوید.