آشنایی با صفر تا 100 خط تولید کشک
یکی از محصولات تخمیر شده شیر، کشک است که از غلیظ شدن ماست و دوغ با جوشاندن آن بدست میآید. این ماده را میتوان بصورت خشک یا مایع ساخت. غذای ملی ایران کشک است که در کشورهای همسایه با عناوین دیگری نیز تهیه میشود. اکثر مواد معدنی موجود در شیر در کشک موجود است، این محصولی با ارزش غذایی بالا است. محتوای بالای پروتئین و مواد معدنی موجود در این غذا به ویژه کلسیم و فسفر به پیشگیری از پوکی استخوان کمک میکند. بطور متوسط از هر 4 کیلو شیر یک کیلو کشک تهیه میشود و هر 100 گرم کشک مایع بین 105 تا 120 کیلو کالری انرژی دارد. با مقاله امروز سپیانی همراه باشید تا به صفر تا 100 خط تولید کشک بپردازیم.
حتما بخوانید:
دید کلی به روشهای تولید کشک:
کشک به دو صورت سنتی و تجاری تولید میشود. در روش سنتی تولید کشک، ابتدا ماست را درست میکنند، آبکش میکنند، غلیظ میکنند و سپس در مقابل آفتاب میگذارند تا خشک شود. دو روش برای تولید کشک در کارخانهها وجود دارد.
کشکهای سنتی تولید شده را جمع آوری کرده و پس از آسیاب کردن، رقیق کردن و نمک زدن پاستوریزه میکنند. یک روش متفاوت، تهیه کشک از ماست است. ماستی که برای تهیه کشک در کارخانهها استفاده میشود باید سفید و طعم طبیعی داشته باشد.
خط تولید صنعتی کشک:
مرحله اول:
اولین قدم تهیه مواد اولیه است. ماست بدون چربی اضافه بعنوان ماده اولیه خط تولید عمل میکند. شیر با کیفیت عالی عرضه میشود. این شیر باید بار میکروبی پایینی داشته باشد و عاری از هر گونه آنتی بیوتیک یا مواد ضدعفونی کننده باقی مانده باشد تا امکان رشد سریع باکتریهای موجود در ماست فراهم شود. اسیدیته این شیر باید زیر 17 درجه دورنیک باشد. شیر آغوز یا بطور مداوم به مدت 5-15 دقیقه در دمای 90-95 درجه سانتیگراد یا بطور متناوب به مدت 30 دقیقه در دمای 80-85 درجه سانتیگراد پاستوریزه میشود. سپس شیر تا حدود 42-43 درجه سانتیگراد خنک میشود که دمای تخمیر است. در مخزن، فرآیند تخمیر 2-3٪ از کل ظرفیت را اشغال میکند. شیر تخمیر شدهحدود سه ساعت در همان مخازن گلخانهای باقی میماند زیرا تولید ماست نیازی به قالب گیری ندارد.
مرحله دوم:
حرارت دادن و غلیظ کردن ماست است. ماست ترش تولیدی در مرحله دوم خط تولید کشک پاستوریزه به مدت 30 دقیقه در دمای جوش پخته میشود تا رنگ، عطر و طعم آن تغییر کند. مخازن مورد استفاده برای این فرآیند دارای دو جداره هستند. پروتئینهای ماست دناتوره شده و مقداری از آب آن در طی این فرآیند تبخیر میشود. بافت ماست به این شکل متمرکز شده است. سپس این ماست خنک شده و در سپراتور جهت آبگیری در خط تولید کشک صنعتی قرار میگیرد. با جدا شدن آب در جداکننده، وزن خشک محصول افزایش مییابد. همچنین میتوانید از یک فیلتر پارچهای کاملاً تمیز و بهداشتی برای اتمام تخلیه ماست پخته شده با ریختن آن در آن استفاده کنید.
نکته: وقتی آب حاصل جوشانده شود غلیظ شده و قره قوروت میشود.
مرحله سوم:
این مرحله شامل همگن کردن کشک است. هموژنیزاسیون در این مرحله از فرآیند تولید کشک پاستوریزه اتفاق میافتد. فرآیند تهیه کشک در محیط صنعتی با تولید کشک مایع آغاز میشود که پس از نمک زدن و دادن مواد اضافی مانند پودر پنیر یا پودر شیر، همگن میشود. برخی از تأسیسات تولید کشک از فرآیند همگن سازی استفاده میکنند که نیازمند همگن سازی محصول در دمای 60 درجه سانتیگراد و فشار 100 تا 120 بار است.
مرحله چهارم:
پاستوریزه کردن کشک است. روش پاستوریزه کردن کشک در این نقطه از خط تولید کشک پاستوریزه انجام میشود. برای از بین بردن باکتریهای مضر و به حداقل رساندن میکروبهای فاسد، کشک از نظر حرارتی ضدعفونی میشود. کشک بدلیل محتوای بالای مواد مغذی ممکن است زیستگاه مناسبی برای رشد میکروارگانیسمها باشد. گرمایش در دیگ دوجداره فولادی با همزن برقی جهت عملیات ضدعفونی در خط تولید کشک صنعتی انجام میشود. 88 درجه سانتیگراد به مدت 10 دقیقه یا 65 درجه سانتیگراد به مدت 30 دقیقه برای گرمایش استفاده میشود. این امر منجر به پراکندگی یکنواخت و همگن نمک و سایر عناصر جامد در مخلوط علاوه بر ضدعفونی میکروبیولوژیکی محصول میشود. سپس دمای محصول را بین 55 تا 60 درجه سانتیگراد بالا میبرند.
بستهبندی کشک مایع آخرین مرحله است. بستهبندی کشک مایع در ظروف سالم، بهداشتی و غیر قابل نفوذ توصیه میشود. کشک مایع را میتوان در ظروف شیشهای، شیشههای مقوایی چند لایه با لایه آلومینیومی و شیشههای پلی اتیلن بستهبندی کرد. برای مصارف خانگی، بستهبندی کشک مایع میتواند تا 1.5 کیلوگرم وزن داشته باشد و برای کاربردهای تجاری مانند رستورانها میتواند تا 10 کیلوگرم وزن داشته باشد. باید پس از بستهبندی در خط تولید صنعتی کشک برچسب گذاری شود. در علامت گذاری، عبارت “با شرایط نگهداری در یخچال در دمای 2 تا 4 درجه سانتیگراد” علاوه بر موارد مورد نیاز روی تمام محصولات اضافه شود.
حتما بخوانید:
تجهیزات خط تولید کشک:
دستگاه کشک سازی
دستگاه کشک سازی بهترین اختراع برای مزارع لبنی است زیرا این دستگاه میتواند به کشاورزان و حتی خانه داران در تهیه فوری کشک کمک کند.
این دستگاه دارای محفظه داخلی با ظرفیتهای مختلف و سیم بلند الکترونیکی است که بدون استفاده از آن به طور خودکار تا میشود. محصولی شگفت انگیز است و قابلیت تهیه کشک به مقدار زیاد در شرایط بهداشتی و حفظ کیفیت آن را دارد.
امکانات:
این دستگاه دارای ویژگیهای مختلفی است که نه تنها نیازهای مشتریان را برآورده میکند بلکه مزایای مختلفی نیز به آنها میدهد:
- دارای پنل کنترل خودکار
- کنترل کننده دمای اتوماتیک داخلی
- فن داخلی برای تهویه هوا
- آسان برای کار و استفاده
- فضای ذخیره سازی کمتر و حمل آسان
- طراحی قوی
- توزیع یکنواخت گرما در دستگاه
- قسمت داخلی ساخته شده با روکش فولاد ضد زنگ و قسمت بیرونی با روکش پودری اپوکسی
- فاصله کافی بین دو پر شده با پشم شیشه معدنی درجه یک درب داخلی شیشه دوجداره با دید کامل
- دارای درب بیرونی با آستر S.S داخلی عایق بندی شده بر روی لولاهای برنجی با روکش کروم
- دستگاه کج دستی
- با منبع تغذیه 230 ولت A.C کار میکند.
مزایای دستگاه کشک ساز:
- این دستگاه برای کشاورزان برای تهیه کشک به مقدار زیاد بسیار مفید است.
- این دستگاه در زمان صرفه جویی میکند زیرا کشک را میتوان فوراً درست کرد.
- کشک سازی در شرایط بهداشتی
- حفظ کیفیت شیر و کشک
دستگاه استریلایزر صفحهای
- ساختار: نوع صفحه
- از PHE، مخزن، پمپ، شیر بخار، PLC، لولهکشی بعنوان یک سیستم تشکیل شده است.
- عملکرد: برای گرم کردن و خنک کردن شیر، طولانی کردن زمان نگهداری شیر، همچنین حفظ طعم و تغذیه شیر، این مقرون به صرفه ترین تجهیزات برای شیر لبنیات، صنعت آبمیوه نوشیدنی است.
- ظرفیت: 500 لیتر در ساعت به عنوان مینی، با 1000 لیتر در ساعت و 2000 لیتر در ساعت برای سیستم مونوبلاک اختیاری
- جنس: SUS304
- دما و زمان نگهداری بر اساس نیاز سایت قابل تنظیم است.
دستگاه هموژنایزر
- جریان: 500 لیتر در ساعت به عنوان مینی، با 1000 لیتر در ساعت و 2000 لیتر در ساعت برای سیستم مونوبلاک اختیاری
- حداکثر فشار: 25 مگاپاسکال
- فشار تغذیه: 0.2-0.3Mpa
- ساختار: 3 پیستون، 2 مرحله
- جنس: SUS304
- عملکرد: با فشار بالا برای امولسیون کردن مولکولی و یکنواخت شدن مایع، جلوگیری از جدا شدن و بهبود طعم
مخزن نگهداری خنک کننده شیر
شیر خام در یک مخزن ذخیره میشود و دمای مخزن روی 3-6 درجه سانتیگراد تنظیم میشود. شیر تازه از یک فیلتر عبور میکند تا ناخالصیهای شیر تازه را فیلتر کند و در نهایت از طریق پمپ شیر وارد مخزن پیش گرمایش میشود.
مخزن پاستوریزه شیر
قبل از شروع فرآیند پاستوریزاسیون شیر تازه، باید اطمینان حاصل شود که سطح آب پاستوریزه در آینه سطح آب رسیده است. دما را تنظیم کنید (معمولاً دما را 85 درجه سانتیگراد تنظیم کنید). گرمایش پاستوریزاسیون و هم زدن را روشن کنید. وقتی دمای شیر به 85 درجه سانتیگراد رسید پاستوریزاسیون کامل خواهد شد.
مخزن تخمیر شیر
قبل از شروع فرآیند تخمیر، دمای تخمیر معمولاً روی 43 درجه سانتیگراد تنظیم میشود، زمان تخمیر معمولاً 8 ساعت است، گرمایش تخمیر شروع میشود و تخمیر هم زده میشود. بعد از اینکه دمای شیر به 43 درجه رسید، صافی مربوطه را اضافه کرده و ماست را تخمیر میکنیم. پس از 8 ساعت، فرآیند تخمیر ماست زنگ خطر را به صدا در میآورد.
مخزن دلمه
- مخازن دو دایرهای عایق شده با کف مخروطی
- عایق: پشم شیشه
- پوشش: ساختهشده از ورق فولادی ضد زنگ جوش دادهشده
- پایین بالا: از فولاد ضد زنگ کاملاً جوش داده شده، با دهانه مرد بیضی شکل، تاشو با شبکه محافظ
- تخلیه سرم: از طریق خروجیهای متناسب
حتما بخوانید: فرمولاسیون اختصاصی تولید دوغ طعم دار
چگونه تجهیزات خط تولید کشک را انتخاب و استفاده کنیم؟
بسیار مهم است که بهترین تجهیزات شیر را برای دامدار برای اداره یک مزرعه لبنی پیدا کنید تا موفقیت کلیدی را بدست آورید. اگر شما یک مزرعه لبنی (بزرگ یا کوچک) را اداره میکنید، داشتن بهترین تجهیزات فرآوری شیر در گاوداریها میتواند تفاوت زیادی در خط تولید کشک شما ایجاد کند. این امر از طرق مختلف به کشاورز کمک میکند تا مزارع را با موفقیت با بهترین خدمات اداره کند. اگر تجهیزات خط تولید کشک ضعیف و ناکارآمد دارید، ممکن است برای کسب و کار فرآوری شیر شما خطرناک باشد و باید به تعمیر و نگهداری ادامه دهید که از هزینههای تولید شما کاهش مییابد. برخی از کشاورزان لبنیات قادر به انجام بسیاری از تعمیر و نگهداری هستند، اما برخی دیگر آن را مقرون بصرفه تر میدانند. سپس آنها میتوانند از تخصص حرفهای خود برای انتخاب بهترین تجهیزات پردازش شیر استفاده کنند.
قبل از اینکه ماشینهای فرآوری شیر را برای خط تولید کشک خود انتخاب کنید، باید کسبوکار لبنیات شما و اینکه چه نوع ماشینهای فرآوری شیر در مؤثرترین روشها سودمند است را درک کنید.
عواملی که به انتخاب بهترین تجهیزات خط تولید کشک کمک میکند:
- اول، اندازه و فضای هر دستگاه فرآوری شیر باید در مزارع شما قابل تنظیم باشد.
- تجهیزات فرآوری شیری که قصد خرید آن را دارید باید در محدوده سرمایه گذاری شما قرار گیرد تا بتوانید ویژگیهای بعدی آن را به راحتی حفظ کنید.
- دستگاه باید برای انجام عملیات مربوطه شیر آسانتر و سریعتر باشد.
- پس از دوشش باید به سرعت و به راحتی تمیز شود.
- دستگاه باید از هر جهت برای حیوانات سالمتر باشد.
- همیشه قبل از شیردوشی خلاء را چک کنید.
- مطمئن باشید اگر دستگاه شیردوشی است زیاده روی نکنید زیرا باعث ورم پستان حیوانات میشود.
- قطعات متحرک و قطعات یدکی تجهیزات فرآوری شیر باید به راحتی تعویض یا تعمیر شوند.
- سطح صدای تجهیزات شیر باید قابل تنظیم باشد.
- باید دوره گارانتی داشته باشد.
بهترین استفاده از تجهیزات فرآوری شیر:
تجهیزات فرآوری شیر، بخش اصلی هر خط تولید کشک است. این تجهیزات عملیات مختلف شیر مانند نگهداری شیر، جداسازی، پاستوریزه کردن، همگن کردن و موارد دیگر را انجام میدهد. اساسا تجهیزات شیر نقش اصلی را در کارخانههای لبنی برای تولید فرآوردههای شیری مانند پنیر، کره، خامه، ماست و کشک ایفا میکنند. تجهیزات فرآوری شیر در ادامه ارائه شده است که برای موفقیت در کارخانههای لبنی بسیار مفید است.
- مخازن شیر در گیاهانی که برای دریافت و نگهداری شیر خام، خامه یا شیر بدون چربی استفاده میشود.
- در کارخانههای فرآوری شیر از پاستوریزاسیونها برای عملیات حرارتی محصولات برای کشتن باکتریها و کاهش فعالیت آنزیمی برای ارائه بهترین محصولات استفاده میشود.
- جداکنندههای شیر، تجهیزات مهم در کارخانههای شیر هستند که با جلوگیری از ورود هوای مخرب در طول فرآیند، بهترین کیفیت محصولات را تضمین میکنند.
- هموژنایزر در کارخانههای فرآوری شیر به بررسی تنوع و بافت مختلف محصول کمک میکند، طعم را بهبود میبخشد و از رسوب در محصولات شیر جلوگیری میکند.
تجهیزات اضافی دیگری برای فرآوری شیر در خط تولید کشک استفاده میشود که برای کاهش حجم کاری کشاورزان، کارکرد آسان و سریع، کاهش زمان بهره برداری و عملکرد سریع، تولید محصول با بهترین کیفیت و بدون هیچ گونه چیز مضری است. این دستگاهها برای مردم و برای همه کشاورزان سودمند است که با کارگران کم درآمد بیشتری کسب کنند.
حتما بخوانید:
راه اندازی و نصب خطوط تولید لبنیات
جمع بندی:
در مقاله امروز سپیانی به صفر تا 100 خط تولید کشک پرداختیم. مقاله را با روند تولید صنعتی کشک شروع کردیم و در ادامه تجهیزات مورد نیاز برای خط تولید کشک را مرور کردیم و در انتها نکات لازم برای انتخاب تجهیزات لازم را بررسی کردیم. چنانچه پس از مطالعه این مقاله سوال یا ابهامی در رابطه با خط تولید کشک دارید میتوانید بصورت رایگان از مشاوره متخصصین سپیانی کمک بگیرید.
همچنین برای خرید دستگاههای ذکر شده و دیگر تجهیزات لازم و آگاهی از قیمت و مشخصات فنی آنها میتوانید به بخش فروشگاه ما مراجعه کنید. جهت کسب اطلاعات بیشتر همین الان از طریق واتساپ با ما در تماس باشید.